Google kondigde op 27 februari een veertigtal algoritme aanpassingen aan die er voor moeten zorgen dat gebruikers betere resultaten krijgen bij het zoeken. We pikken er één specifiek uit en dat is de aanpassing in de linkwaarde die meetelt in de ranking van websites. Linkbuilding is een veelgebruikt en bewezen effectief middel in het beter ranken op zoektermen. Hier is dus sinds kort wat in aangepast.
Link evaluation. We often use characteristics of links to help us figure out the topic of a linked page. We have changed the way in which we evaluate links; in particular, we are turning off a method of link analysis that we used for several years. We often rearchitect or turn off parts of our scoring in order to keep our system maintainable, clean and understandable.
Welke van alle signalen kunnen dat dan zijn? Hieronder een overzicht met signalen die Google zou kunnen gebruiken in hun link algoritme.
- PageRank
- Anchor Text (Exacte match, gedeeltelijke match, URL links)
- Link locatie
- Link herhaling
- Context: De tekst om de link heen
- Leeftijd van de link
- Titlel attribuut (in de link)
- Link wijzigingen door de jaren heen
- Aantal links op een pagina
- De rel=nofollow tag
- Aantal uitgaande links
- Aantal interne links
- A/B links
- Javascript links
- robots.txt / meta directives
- Afbeelding links
- ALT attribuut bij afbeelding links
- Target (v.b. _blank)
- Lettergrootte
- Dikgedrukt / Schuingedrukt
Hier is DejanSeo een Australisch SEO bedrijf een leuke discussie over gestart op Google+. En de meningen lopen uiteen. Voorlopig zet ik mijn geld op het aantal links dat een domein ontvangt. Het was al bekend dat dit steeds minder effect heeft maar persoonlijk denk ik dat dit nu geheel is uitgezet in het Google algoritme. Het maakt dus niet langer uit of je 10.000 links van één domein krijgt of 1 link. De plaats van de link maakt nog wel steeds uit, een link vanaf iemand zijn homepagina blijft waardevoller dan van een dieper liggende pagina.
Een andere optie zou kunnen zijn is dat de leeftijd van de link niet veel meer uitmaakt. Zeker met de komst van social media is de snelheid van artikelen en links extreem omhoog gegaan. Hoe lang een link ergens staat wil dus niet langer iets zeggen over de kwaliteit.
Deze twee opties maken wat mij betreft kans, of het zo is zal de tijd leren. Mocht ik nog een paar goede steekhoudende argumenten tegenkomen op het web dan zal ik ze zeker even toevoegen aan dit artikel.
[box type=”note”]Interesse in een professionele link analyse voor uw organisatie? Lees dan eens meer over de mogelijkheden van zoekmachine optimalisatie.[/box]