E-commerce structuur voor een vacaturebank

Ecommerce structuur vacturebank

Net als ieder ander bedrijf wil je als vacaturebank zijnde natuurlijk ook meten waar je conversies vandaan komen. Mijn favoriete tool daarvoor is nog altijd Google Analytics met de e-commerce implementatie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor doelen maar de mogelijkheden zijn mijn inziens daarin te beperkt. Naast de conversie momenten (click op een sollicitatie url, sollicitatie via de website, nieuw account etc.) wil je dit ook op klant niveau kunnen teruglezen. Waar komen de sollicitaties van klant A vandaan, en waarom converteert verkeer uit mijn adwords campagne minder goed bij Klant B.

Een goede werkbare structuur neerzetten vereist een heldere plan van aanpak. Dit begint met het nadenken over wat je inzichtelijk wilt hebben en vervolgens werk je toe naar een optimale categorisering. Ik zie de vacaturebank als een webshop voor me waarin we verschillende producten te verkopen hebben die van onszelf zijn en van onze klanten.

Heldere structuur

e-commerce structuur vacaturebank

Ik heb gekozen voor de bovenstaande structuur, gezien deze in mijn beleving alle filtermogelijkheden geeft waar je analyses op wilt kunnen uitvoeren.

Product Category

Voor de product category heb ik de klanten geselecteerd die je als vacaturebank hebt. Het voordeel is dat je zo eenvoudig kan terugzien hoeveel  “producten” (sollicitaties, clicks, telefoonnummer request etc.) er in elke “categorie” (dus: klant) hebben plaatsgevonden. Deze kun je vervolgens direct uitfilteren op bronnen.

Product Name

De productnamen zijn de producten die je als vacaturebank te koop hebt. In de meeste gevallen zijn dit in ieder geval sollicitaties (via je eigen site), clicks (op uitgaande urls) en nieuwe CV’s. Indien je over meer functies beschikt zoals het inschrijven op een matchmail, nieuwsbrief etc. dan kun je deze ook logischerwijs als producten toevoegen. Bij de interne producten, producten die je niet aan klanten verkoopt hang je als categorie je eigen sitenaam.

SKU

De SKU is een unieke code waarmee je de transacties kunt herkennen. In dit geval heb ik gekozen voor de eerste drie letters van een klant in combinatie met een productafkorting. Je zou ook voor meerdere letters kunnen kiezen om eventuele dubbelingen uit te sluiten.

Order ID

Voor het order ID gebruik ik de unieke code van een vacature in de url. Het voordeel hiervan is dat je ook snel op individuele vacatures de sollicitaties kunt controleren.

Price

Dit is vrij invulbaar. Wat mag een bepaald product type je kosten kun je je afvragen. Op deze manier kun je vrij eenvoudig zien wat je campagnes aan “omzet” opleveren en daar je inkoop op afstemmen. Wellicht werk je wel performanced based en kun je deze waarde dus gelijk reëel invullen.

Quantity

Het aantal is uiteraard bij elke unieke transactie “1”.

Tips voor uitgaande clicks

Het probleem met de e-commerce transactie code is dat hij niet altijd alle clicks meet. Om dit te voorkomen kan het helpen om een tussenpagina te creëren waar een gebruiker verplicht doorheen gaat. Een werkend voorbeeld van een tussenpagina is te zien op onze eigen site Smartphoneclub.nl.

Tussenpagina Smartphoneclub

Andere goed werkende voorbeelden zijn websites zoals Kieskeurig.nl etc. Let er goed op dat de e-commerce code door de programmeur wordt geïmplementeerd op de tussenpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen